Maritta Flykt

Runot runokartalla

Bèsame Mucho
Entinen turkulainen
Kahvilassa
Kaksi joutsenta Aurajoessa
Linnuilla pyhäinpäivän kokous
Näin haluaisin, näin
Ruissalossa
Taas parvekkeella
Tämän joen rannalla

Maritta Flykt (1947-2016) oli turkulainen kirjailija, jolta on julkaistu runojen lisäksi novelleja ja kaksi romaania.

Maritta Flykt aloitti kirjailijauransa 60-luvun lopulla runoilijana, osallistumalla useisiin paikallisiin runokilpailuihin, joista tuli myös palkintoja. Hänen ensimmäinen kustannettu teoksensa oli 1972 Otavan nuorille suunnatussa “Isojen tyttöjen kirjasto” -sarjassa ilmestynyt romaani Omppo.

Flyktin tuotannossa näkyy ja tuntuu erittäin vahvasti Turku ja turkulaisuus monien paikannimien, historian ja tapahtumien kautta. V. 2000 ilmestyi novellikokoelma Voi sinun säihkyviä silmiäsi (Kirja-Aurora) ja vuonna 2008 runokokoelma Kaksi joutsenta Aurajoessa (Turkuseura), jossa on mukana myös kuvaaja Matti Kivekkään valokuvia. 2013 ilmestyi Martta Jokinen ja vanhusmurhat ‒ dekkaritarina Turusta (Turkuseura)

Flyktin Turku-aiheisia runoja on julkaistu myös antologioissa ja lehdissä. 1980-luvulta 2010-luvulle hän toimi aktiivisesti myös Lounais-Suomen kirjailijat ry:ssä ja Turkuseura ry:ssä, jotka hän toi yhteen järjestämällä ensimmäisen kirjallisen Sinisen hämärän iltapäivä -matinean 1989. Tätä vuosittaista paikallisten kirjailijoiden lukuhetkeä on sitten järjestetty ainankin v. 2019 asti. Maritta Flykt esitti myös itse runojaan monissa tilaisuuksissa.

Teokset

Omppo, Otava 1972. Romaani.
Voi sinun säihkyviä silmiäsi, Kirja-Aurora 2000. Novellikokoelma.
Kaksi joutsenta Aurajoessa, Turkuseura 2008. Runokokoelma.
Martta Jokinen ja vanhusmurhat ‒ dekkaritarina Turusta, Turkuseura 2013. romaani.