Info

Tervetuloa runokartalle!
Sivustossa on varsinaisen  runokartan lisäksi hakusivu sekä tämä infosivu, jonka alaosaan päivitetään myös ajankohtaista tietoa runokartan täydennyksistä ja muutoksista sekä tulevista Runokartta-tapahtumista. Runokarttaan liittyviä kommentteja, kysymyksiä sekä runo- ja runoilijaehdotuksia voi laittaa osoitteeseen runokartta@runokartta.fi

Runokarttaa hallinnoi ja ylläpitää turkulainen Runoviikko ry. Turku 2029 -säätiö on tukenut runokartan tekemistä.

Lyhyt käyttöohje:

Karttaa voi liikuttaa ja zoomata hiirellä ja +/- -painikkeita klikkaamalla. Kartan markkereiden yläosaa klikkaamalla avautuu ikkuna, jossa on siihen paikkaan liittyvä runo (tai runon alku, jos kyseessä on todella pitkä teksti), ja ikkunaa alaspäin rullatessa runon perästä löytyvät sen julkaisutiedot sekä linkki runoilijan esittelysivulle. Runoikkuna sulkeutuu sen oikeasta yläkulmasta.
Markkeita on erilaisia. Useimmista avautuu runo, mutta kartalla on myös runovideoita ja (ainakin jatkossa) myös muuta runouteen, runoilijoihin ja runotapahtumiin liittyvää infoa.
Runoilijan esittelysivulle on koottu linkit hänen runokartalla oleviin runoihinsa. Lisäksi on  linkkejä runoilijoiden kotisivuille, videoihin ja muuhun netistä löytyvään materiaaliin.
Hakusivulla voi etsiä runoa tai runoilijaa nimen tai tietyn paikan, julkaisuvuoden tai kielen perusteella.

Mikään ei ole täydellistä. Jos huomaat sivuilla tai linkeissä virheitä tai jokin ei toimi kuten pitäisi, laita asiasta viestiä meille os. palaute@runokartta.fi
Pyrimme tekemään korjaukset mahdollisimman pian. Kiitämme kommentoinnista ja kärsivällisyydestä jo etukäteen!

Ajankohtaista

2.7.2021:

Hyvä runokarttaan tutustuja;
sivusto on avautuessaan vielä monin tavoin keskeneräinen, mutta tulee päivittymään, laajenemaan ja monipuolistumaan sitä mukaa kun tekijät vain ehtivät uutta materiaalia siihen liittää. Tietysti sivuston idea on sellainen, ettei se koskaan tulekaan “valmiiksi”. Tällä hetkellä jonossa kartalle lisäämistä odottaa vielä toistakymmentä runoilijaa, ja myös monelta jo mukana olevalta löytyy lisää sopivia tekstejä. Jo syksyllä ollaan ainakin hieman isompia ja kauniimpia.
Kaikki runot on julkaistu ja julkaistaan vain tekijänoikeuksien omistajien luvalla.

Ainakin alkuvaiheessaan kartta on nimenomaan Turun runokartta, Turkuun ja sen lähistölle sijoittuvien runojen ja alueen runoilijoiden kokoelma. Laajennamme kyllä runojen aluetta vähitellen ympäröivään Varsinais-Suomeen. Mikään ei estä runokartan levittäytymistä jatkossa muuallekin Suomeen ja ympäri maailmaa, mutta Turusta on hyvä lähteä liikkeelle.
Sivuston mallina ja innoittajana on tietysti  2019 avattu Viron runokartta, jonka toimittajalle Anniina Ljokkoille suurkiitokset konsultoinnista ja kommenteista!

Runokartta on siis eräänlainen karttapohjalle koottu digitaalinen runo-antologia, jossa olennaista on runojen tunnistettava liittyminen paikkaan tai paikkoihin.
Tyypillisiä runoissa mainittuja paikkoja ovat kadut, baarit, puistot, joet ja mäet, muistomerkit ja kaupunginosat. Nämä on helppo sijoittaa kartalle. On myös laajemmin esim. Turkua yleisesti käsitteleviä tai sitä mainitsevia runoja, joita on vaikea kohdistaa tiettyyn yhteen paikkaan kartalla. Näitä Turku-runoja löytyy jatkossa Vanhan Suurtorin kulmasta, suuremman Runokartta-markkerin alta.

Tarkoitus on tehdä jatkossa esittelyt myös niistä paikallisista runoilijoista, joilta ei (toistaiseksi) ole kartalle laitettavia runoja löytynyt, sekä laajentaa runo- ja runoilijavalikoimaa aika-akselilla kauemmas menneeseen.
Mukaan otetaan seuraavassa vaiheessa myös ruotsinkielinen runous, sekä muilla kielillä julkaistuja runoja.
Runoilijaesittelyihin on jo nyt linkitetty runovideoita, esiintymisten taltiointeja ja kirjailijoiden kotisivuja. Tätä verkottamista netin muihin palveluihin ja toisiin kirjallisuussivustoihin tullaan jatkamaan ja täydentämään.

Kaikki tämä vaatii aikaa ja työtä ja resursseja, joten jotkut asiat saattavat edetä hieman toivottua hitaammin. Joka tapauksessa runokarttaa rakennetaan jatkuvasti paremmaksi ja monipuolisemmaksi, ja uusista runoilijoista, alueista ja sivun ominaisuuksista tiedotetaan sitä mukaa kuin niitä tänne lisätään.
Otamme vastaan vihjeitä runokartalle sopivista runoista ja runoilijoista. Niitä, sekä muita runokarttaan liittyviä ehdotuksia ja kommentteja saa laittaa yllä mainittuihin sähköposteihin.